Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Holocaustul…

Astăzi în lume este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis, în 2005, ca în fiecare an, pe 27 ianuarie, să se comemoreze cele șase milioane de victime ale Holocaustului. S-a ales această zi pentru că pe 27 ianuarie 1945 soldaţii sovietici au eliberat lagărul de concentrare din Auschwitz, lagăr devenit simbol al ororilor puse la cale de către regimul nazist din Germania.

Datele conținute în cele peste patru sute de pagini ale raportului final al Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului Elie Wiesel, prin care România a recunoscut oficial, în 2004, participarea sa la Holocaust, arată că în anul 1941, pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare și ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189. Peste 200 de mii de evrei omorâți, inclusiv urmare a deportărilor în regiunea transnistreană şi cel puțin 10 mii de romi torturați până la moarte sau împușcați. Cam așa arată matematica Holocaustului de pe teritoriul Basarabiei și al Moldovei moderne.

Prin acest Holocaust a trecut și bunelul meu, avea pe atunci 23 de ani și nu era…evreu. Lagărul se numește: Auschwitz (în poloneză Oświęcim) sau Auschwitz-Birkenau este numele unui complex de lagăre de concentrare și exterminare al Germaniei naziste.

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Eu am avut ocazia să fiu acolo de două ori. Nu vă pot reda atmosfera de acolo…asta trebuie să vezi cu ochii tăi prin ce au trecut acești oamenii. Bunelul a avut noroc de o nemțoaică, care l-a scos din rândurile spre moarte, cuptorul morții și a camerilor cu gaze, ea s-a îndrăgostit de el. El a muncit în cazarmele nemților, făcea curățenie, aducea apă, păștea porcii și multe altele pentru o bucățică de pâine. Eu permanent îl rugam să-mi povestească, țin minte foarte bine cât de greu lui îi era să ne povestească despre acest lagăr. În memoria tuturor vieților nevinovate pierdute în acest Holocaust, condamnăm cu fermitate aceste crime împotriva umanității.

În două zile de weekend seara, când ve-ți fi în sânul familiei vă recomand, o listă cu 10 dintre cele mai bune filme, care prin prisma elementelor cinematografice transmit realitatea istorică a acelor timpuri. Eu le-am privit pe toate.

Informează prietenii tăi:

Comentarii

Nu există încă comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *